مهارت نَه گفتن و اصول آن - قسمت دوم

ساخت وبلاگ

مهارت نَه گفتن و اصول آن

                                    قسمت دوم

موضوع جلسه 727چهارشنبه : 29/1/  1397

الحَمْدُ للهِ خَالِقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ،مُدَبِّرِ الأَمْرِ الحَكِيمِ العَلِيمِ،خَلَقَ الإِنْسَانَ وَاخْتَارَهُ لِيَكُونَ خَلِيفَةًفِي الأَرْضِ، وَسَخَّرَ لَهُ جَمِيعَ مَخْلُوقَاتِهِ، وَحَثَّهُ عَلَى الإِعتِنَاءِ بِبِيئَتِهِ، وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ،وَأَشْهَدُأَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُ اللهِ وَرَسُولُهُ، خَاتَمُ النَّبِيِّينَ، المَبْعُوثُ رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ، شَمَلَتْ رَحْمَتُهُ جَمِيعَ المَخْلُوقَاتِ،حَتَّى الحَيَوانَ وَالنَّبَاتَ،﴿صَلَّى الله عَلَيهِ وَسَلَّم وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَالتَّابِعِينَ لَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّينِ.

 

چرا برای ما نه گفتن دشوار است ؟

چون در نَه گفتن مهارت نداریم . معمولاً جواب افراد این است .

1ـ نمی خواهم رابطه ام را خراب کنم.

2ـ بسیار گُستاخانه و بی ادبانه است.

3ـ خودخواهانه است و نشان می دهد نسبت به دیگران کم توجه و نامهربان هستیم.

4ـ دیگران را ناراحت می کند و باعث رنجششان می شود.

5ـ نیازهای دیگران مهم تر از نیازهای من است.

6ـ من باید همیشه تلاش کنم رضایت دیگران را به دست آورم و همیشه فرد مفیدی باشم.

 

تکنیکها و مهارتهای نَه گفتن:

فكر كردن به موضوع:وقتی کسی از شما درخواستی مي‌كند، هميشه می‌توانيد چند دقيقه برای فکر کردن از او زمان بخواهيد، و در اين زمان تمام جوانب موضوع را در نظر بگيريد. می‌توانيد از روش سوال سازی کوتاه درمورد مساله‌ای که با آن مواجه شده‌ايد کمک بگيريد  و از خود سوالات روشنی بپرسيد و جواب‌ها را هم به همان روش در ذهن خود به تصوير بکشيد. اين سوال و جواب‌ها شما را به نتايج حاصل از انجام يا عدم انجام درخواست صورت گرفته، نزديک‌تر می‌کند.

 

2- نَه گفتن اشكال ندارد:يعني اگر در مرحله بعد، به اين نتيجه رسيديد كه گفتن نَه بهترين پاسخ، در شرايط موجود است پس با خيال راحت (البته به روشي درست) نَه بگوييد و از گفتن آن نگران نباشيد.

 3- در نَه گفتن قاطعيت داشته باشيد

 يعني در هنگام گفتن کلمه «نَه» مستقيم در چشم طرف مقابل نگاه کنيد، و با صدايی واضح و بلند نَه بگوييد، حتی با حرکت سر موضوع را کاملاً تاکيد کنيد. اين روش به شما كمك مي‌كند كه خيال خود و طرف مقابل را با قاطعيت‌تان راحت كنيد.

4- اگر طرف مقابلتان در فشار است به نرمي «نَه» بگوييد:

اگر مي‌خواهيد به کسی که در حال حاضر تحت فشار موارد مختلفی قرار دارد نَه بگوييد بهتر است اين نَه گفتن بسيار صميمانه، نرم و ساده و در عين حال همراه با پاسخی از سر همدلی بوده و به شکلی باشد که حداقل اگر فشار او را کم نمی کند، افزايش هم ندهد. سعي كنيد در چنين مواقعي به راه‌حل‌هاي ديگري هم فكر كنيد برای مثال به دوستتان که از شما می‌خواهد کودکش را به پارك ببريد تا به دانشگاه برود می‌توانيد بگوييد نَه! لطفاً مرا ببخش. می‌دانم که پيدا کردن فرد ديگری برايت سخت است اما من كارمهمي دارم و به كسي قول داده‌ام، بيا با هم فكر كنيم شايد بتوانيم كس ديگري را پيدا كنيم مثلاً همسايه‌تان چطور است؟! مي‌خواهي من با او صحبت كنم؟! با نَه شروع كنيد ! يادتان باشد، که بهتراست اولين کلمه تان « نَه»  باشد. يعنی جمله خود را با «نَه» شروع کنيد. اين کار موضوع را در طول گفتگو ساده تر می‌کند پس به جاي اينکه از ابتدا سعی کنيد بهانه بياوريد، خيلی ساده از همان اول نَه بگوييد. منظور اين است که اگر واقعاً بهترين پاسخ «نَه» است پس همين کلمه را بگوييد، متاسفانه گاهي در اين حالت كه خيلي هم شايع است نَه گفتن با معذرت خواهی و توجيهات پياپی و تعارفات كلامي صورت می‌گيرد، همراه با يك رشته طولاني از مِن مِن كردن‌هاي مكرر و ادای کلماتی مانند: نمي‌دانم چه بايد بگويم، عذر تقصير مرا بپذيريد، واقعاً شرمنده‌ام، معذرت مي‌خواهم، در فرصتی ديگرجبران می‌کنم و...

5- زمانی که وقت ندارید. مؤدبانه به طرف مقابل توضیح دهید که باید کار مهم تری انجام دهید.  وقتم پُر است! با این حرف به دیگران مى فهمانى که مسئولیت هاى دیگرى هم دارى. یک دوست خوب باید شما را درک کند و اگر به قدر کافى کار دارید، نباید از شما توقع وقت گذرانى داشته باشد.

7- گاهی به کار بردن جملاتی نظیر «قادر به انجام این کار نیستم» پرونده درخواست نا به جای اطرافیان را به طور کامل می‌بندد. سعی نکنیم تا با بهانه تراشی‌های غیر واقعی برای مدت کوتاهی از این درخواست ها رهایی یابیم، چرا که در خواست کننده راهی برای تحمیل خواسته اش به ما پیدا خواهد کرد.

8- نَه همراه با همدلی: ابتدا همدلی کنید و سپس نه بگویید، مانند:

می دانم ناراحت می شوی ولی من نمی توانم به مهمانی بیایم.

9- اطلاعات و آگاهی های خود را افزایش دهید.

 

10- نَه همراه با تشکر: ابتدا قدردانی کنید و سپس «نه» بگویید.

از شما متشکرم که به فکرم بودی و برای مراسم دعوت کردی ولی امکان شرکت در مراسم برای من وجود ندارد.

11- اگر کسی از ما تقاضای قرض گرفتن پول بیشتر از توانمان داشت یا انجام کارغیرقانونی کرد، سعی نکنیم با جملاتی نظیر «الان پول ندارم شاید تا چند هفته دیگر» یا «فعلاً در مسافرت هستم، بگذار

برگردم» به طور موقت از وی فرار کنیم. او دوباره ما را پیدا می‌کند و مجدداً ما را تحت فشار و تَنِش قرار می‌دهد. «نَه» ای را که بعد از چند روز یا چند هفته تَنِش مجبور به گفتن آن هستیم، همان اول بگوییم و روح و جان خود را خلاص کنیم.

12- نَه گفتن را با تمرین در مسائل جزئی تکرار کنید و بازهم تکرار کنید .

مى آیى برویم استخر؟  نَه! سرما خورده ام، ممکن است دیگران را هم مریض کنم.

13- به رفتار افرادی که در این زمینه مهارت های خوبی دارند دقت کنید .

14- در مواردی که با مسائل جدی و خطرناکی روبه رو می شوید، یادتان باشد از دست دادن یک رابطه اشتباه، همیشه به نفع شما خواهد بود.

  با یه سیگار چطورى؟ نه! مجبور نیستم هر چه تو مى گویى گوش کنم!

15- اولین نه گفتن راه را برای نه گفتن بعدی هموار میکند.

16- در صحبت های نامناسب، سعی کنیم بحث را عوض کنیم.

17- در صورتی که هیچ کدام از روش ها مؤثر نبود و اصرارها ادامه داشت، در کمال ادب و احترام موقعیت را ترک کنید. 

                                                                                                         ادامه درقسمت سوم

منبع : گلچین از مقالات اینترنت- خلاصه نويسي و تغييرات در متن احمددانايي فر

[email protected] - osvehbook.com- osvehbook.blogfa.com

کانال دنياي دانايي و دانش در تلگرام @osvehbook کانال بخوان @bookosveh

حروفچــيني: ضياء الدين و سُمَيه   (بندر خمير:1397/1/28)

سخنی از دوست - تنها امکانات، تضمینی برای پیشرفت ما نیست...
ما را در سایت سخنی از دوست - تنها امکانات، تضمینی برای پیشرفت ما نیست دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : osvehbook بازدید : 150 تاريخ : چهارشنبه 11 فروردين 1400 ساعت: 18:55